Mortonse neuralgie

Zenuwinklemming in de voorvoet

  

Meestal treed er plotseling een stekende pijn in de voorvoet op, welke kan doorstralen naar de tenen. Soms gaat dit gepaard met kramp, tintelingen en een doof gevoel in 1 of meerdere tenen. Meestal zit de pijn in het gebied tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje uitstralend naar de 3e en 4e teen. Soms kan het uittrekken van de schoen en masseren van de voorvoet verlichting bieden. De pijn wordt langzaam heviger en treed ook steeds vaker op. Uiteindelijk kan het dragen van schoenen onmogelijk worden.

De oorzaak van de pijn is een beklemming van een zenuwbaan tussen 2 middenvoetsbeentjes, de zenuw raakt geïrriteerd en kan gaan verdikken. Dit verergert het proces. Uiteindelijk kunnen er neuromen ontstaan, dit zijn voelbare verdikkingen of knopen in de zenuw.

Waarom moet u naar ons toe komen?

Het is belangrijk dat de zenuwbaan “vrij” gelegd gaat worden, dat deze  weer ruimte krijgt tussen de middenvoetsbeentjes in. Afhankelijk van de functie en stand van de voet kan dat op verschillende manieren. Soms kan met een siliconen orthese voldoende ruimte gecreëerd worden. Als de voorvoet een afwijkende stand heeft kan er gekozen worden voor een podotherapeutische zool om de voorvoet te ondersteunen en de zenuw vrij te leggen. Ook hier is een schoenadvies belangrijk. Dit met betrekking op de hakhoogte en breedtemaat van de schoen.

Een zenuwbeknelling in de voorvoet (Mortonse neuralgie) is een beknelling van de gevoelszenuw tussen twee middenvoetsbeentjes.

Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje.

De belangrijkste klacht is pijn, meestal bij de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn wordt vaak beschreven als brandend, stekend, krampend, of elektrische prikkeling in de tenen.

Mortons neurinoom

Een mortons neurinoom is een beknelling van de gevoelszenuw van de teen die tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes loopt. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen.

De naam Morton’s neuroom komt van de orthopedisch chirurg, die deze afwijking in 1876 beschreef. Waarom deze verdikking precies ontstaat is onbekend, maar gedacht wordt aan steeds terugkerende kleine beschadigingen aan de zenuw. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de zenuw even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes die (teveel) bewegen ten opzichte van elkaar. Ook een doorgezakte voorvoet kan druk op de zenuwtjes veroorzaken.

De belangrijkste klacht is pijn, meestal bij de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn wordt vaak beschreven als brandend, stekend, krampend, of elektrische prikkeling in de tenen. De pijn neemt toe tijdens lopen, vooral bij dragen van strakke schoenen en vermindert als de schoen wordt uitgedaan en bij massage van de voet. Verder hebben patiënten het gevoel dat er “iets zit” of “iets verschiet”. Vaak is er ook een doof gevoel in de twee tenen die grenzen aan het Morton’s neuroom.

Zenuwbeknelling en Podotherapie

De behandeling van een Morton’s neuroom is meestal een niet-operatieve behandelingen:. De podotherapeut kan door het uitvragen van de klachten en het lichamelijk onderzoek is bijna altijd de diagnose stellen. Door dragen van brede schoenen kan de prikkeling van de zenuw verminderen waardoor het herstel mogelijk is. De podotherapeut kan beoordelen of er een standsafwijking aan de voet is en deze corrigeren. Hierbij kan gedacht worden aan een doorgezakte voorvoet. Een zool kan de middenvoetsbeentjes omhoog brengen en meer ruimte geven tussen de kopjes.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.