Zenuwbeknelling in de voorvoet

Mortons neuroom

Een zenuwbeknelling in de voorvoet (Mortonse neuralgie) is een beknelling van de gevoelszenuw tussen twee middenvoetsbeentjes.

Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje.

De belangrijkste klacht is pijn, meestal bij de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn wordt vaak beschreven als brandend, stekend, krampend, of elektrische prikkeling in de tenen.

zenuw beknelling voorvoet mortonse neuralgie

Mortons neurinoom

Een mortons neurinoom is een beknelling van de gevoelszenuw van de teen die tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes loopt. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen.

De naam Morton’s neuroom komt van de orthopedisch chirurg, die deze afwijking in 1876 beschreef. Waarom deze verdikking precies ontstaat is onbekend, maar gedacht wordt aan steeds terugkerende kleine beschadigingen aan de zenuw. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de zenuw even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes die (teveel) bewegen ten opzichte van elkaar. Ook een doorgezakte voorvoet kan druk op de zenuwtjes veroorzaken.

De belangrijkste klacht is pijn, meestal bij de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. De pijn wordt vaak beschreven als brandend, stekend, krampend, of elektrische prikkeling in de tenen. De pijn neemt toe tijdens lopen, vooral bij dragen van strakke schoenen en vermindert als de schoen wordt uitgedaan en bij massage van de voet. Verder hebben patiënten het gevoel dat er “iets zit” of “iets verschiet”. Vaak is er ook een doof gevoel in de twee tenen die grenzen aan het Morton’s neuroom.

mortons neurinoom

Zenuwbeknelling en Podotherapie

De behandeling van een Morton’s neuroom is meestal een niet-operatieve behandelingen:. De podotherapeut kan door het uitvragen van de klachten en het lichamelijk onderzoek is bijna altijd de diagnose stellen. Door dragen van brede schoenen kan de prikkeling van de zenuw verminderen waardoor het herstel mogelijk is. De podotherapeut kan beoordelen of er een standsafwijking aan de voet is en deze corrigeren. Hierbij kan gedacht worden aan een doorgezakte voorvoet. Een zool kan de middenvoetsbeentjes omhoog brengen en meer ruimte geven tussen de kopjes.

Ons advies : niet te lang wachten

Ons advies is om bij klachten niet te lang te wachten en een afspraak te maken met uw podotherapeut voor een onderzoek. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bekijk het overzicht van veelvoorkomende aandoeningen welke door de podotherapeut behandeld kunnen worden.

 Contactformulier  In Breda en Oosterhout ook avond en weekend diensten !