Een extra behandeltechniek van uw podotherapeut

Dry Needling

Dry Needling een extra behandelmethode van uw podotherapeut

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de podotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Voor de podotherapie is het een nieuwe manier werken en zijn slechts een aantal podotherapeuten geschoold in dry needling van de onderbeen en voet. Dry needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Met Dry needling worden verhardingen in een spier, zogenaamde myofasciale triggerpoints aangeprikt met een dunne, steriele acupunctuurnaald. De spier reageert hierop door samen te trekken, waarna de spier ontspant. Dry needling wordt ingezet ter ondersteuning van bekende therapieën binnen de podotherapie of wanneer deze niet of onvoldoende effectief zijn.

Bij dry needling wordt een droge (dry) acupunctuurnaald gebruikt, waarmee spieren kortdurend worden behandeld.  Er wordt geen vloeistof in het lichaam gespoten. Dry needling richt zich op het gericht aanprikken van de spier verhardingen, myofasciale triggerpoints, en werkt vanuit fysiologische en biochemische processen in het lichaam.

Hoe voelt dry needling aan?

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort verkramping of dof gevoel. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezels te bereiken. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijke bewegen. Vaak voelt het behandelende gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van kort duur (paar uur tot maximum twee dagen).

De behandeling zal alleen uitgevoerd worden door een gecertificeerde podotherapeut.

Wordt dry needling vergoed?


Vanuit uw aanvullende verzekering wordt dry needling vergoed.