Achillespeesklachten

Meestal ervaart de patiënt een stekende pijn aan de achterzijde van de hiel tot ongeveer 5 of 6 cm boven de hiel. De klachten worden over het algemeen geleidelijk erger, aanvankelijk zijn er klachten na activiteit, meestal sport, en deze zijn na een dag weer verdwenen (acute fase).

In een later stadium (chronische fase) kan de pijn ook aanwezig blijven na het sporten of zelfs niet meer verdwijnen tussen de sportmomenten door. Vaak zijn er ook startpijnen in de ochtend en kan de achillespees verdikt en warm aanvoelen. De meeste pijn treedt op als de achillespees aanspant dus bij het op de tenen lopen.

Er zijn verschillende oorzaken denkbaar. De klacht kan ontstaan na het sporten op verkeerde schoenen, of beginnende sporters, waarbij de spieren en pezen nog moeten wennen aan de mate van belasting. Vrouwen die vaak hoge hakken dragen krijgen een kortere kuitspier, wanneer de hakken ingeruild worden voor een platte schoen moet de korte kuitspier extra oprekken en kan deze snel geïrriteerd raken.
Ook een afwijkende stand van de voeten of zelfs een scheefstand in de rug of in het bekken oorzaak zijn van grotere trekkrachten aan de achillespees.

Waarom moet u naar ons toe komen?

Het is natuurlijk belangrijk rust te nemen en samen met de podotherapeut kunt u gaan kijken of er een oorzaak te vinden is voor de klacht.
Als deze gevonden wordt in de vorm van een afwijkend looppatroon of scheefstand van de voet of het lichaam, kan deze afwijkende stand gecorrigeerd worden m.b.v. een podotherapeutische zool. In de acute fase kan de podotherapeut de achillespees intapen. De sportpodotherapeut kan samen met u kijken of de manier waarop u uw sport beoefend de juiste is. Ook is het belangrijk naar de (sport) schoenen te kijken, en desgewenst kunnen we hierin adviseren. Soms zoeken we hierbij de samenwerking met de fysiotherapeut op.

Achillespees pijnklachten

Achillespeesklachten of blessures zijn veel voorkomende sportblessures. Vooral bij hardlopers of voetballers komen deze klachten vaak voor.

De pijn aan de achillespees is meestal gelokaliseerd op de aanhechting van de pees aan de achterzijde van het hielbeen, maar soms ook zo’n 5 cm boven deze aanhechting. De pijn is meestal stekend of zeurend van aard. De slijmbeurs aan de achterzijde van het hielgebied kan ook aangedaan zijn.

Soms heeft de ontstekingsverschijnselen zoals zwelling of roodheid. Ook kan hij warm aanvoelen. Dit is de acute fase.

Oorzaken achillespees blessures

Als de klachten langer aanhouden worden deze chronisch. De pijn is dan meestal continue aanwezig en de pees kan verdikt aanvoelen. Startpijn, bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het opstaan, kan aanwezig zijn. Ook kan de achillespees stijf aanvoelen bij het begin van de (sportieve) belasting. De klachten nemen in rust vaak af.

Als oorzaken van achillespeesklachten kan genoemd worden:

  • Verkeerd looppatroon, waarbij teveel naar binnen of buiten wordt gelopen. “platvoet” of “holvoet”
  • Een scheefstand in het bekken als gevolg van een beenlengteverschil.
  • Het dragen van verkeerde (sport)schoenen

Achillespees blessures en Podotherapie?

De podotherapeut kan door onderzoek beoordelen of er een voetstandafwijking of afwijkende lichaamshouding is, en deze gaan corrigeren met zolen.

Ook kan een ontlastende verende (sport)zool gemaakt worden om de schokdemping onder de hiel te vergroten tijdens het sporten. Vaak gaat dit in combinatie met rekoefeningen.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.