Diabetische voeten

  

U kunt verschillende klachten ervaren, een gevoel alsof u op watjes loopt, of juist hevige tintelingen in de voeten. Het idee instabiel te lopen, misschien ervaart u dat wondjes aan de voet slecht genezen, of dat u altijd koude voeten heeft.

Klachten aan de voet bij diabetes worden veroorzaakt door de aanwezigheid van complicaties agv diabetes. Deze complicaties kunnen voor de patiënt ernstige gevolgen hebben. Het gevoel in de voeten kan verminderen (neuropathie) waardoor knellende schoenen of wondjes minder goed opgemerkt worden. De circulatie in de voeten kan slechter worden (angiopathie) waardoor lopen minder goed gaat of bestaande wondjes slecht genezen en makkelijk kunnen infecteren (ontsteken). Uiteindelijk kan de combinatie van verschillende complicaties het ontstaan van een ulcus (open wond aan de voet) of een vervormde voet (charcotvoet) in de hand werken.

Waarom moet u naar ons toe komen?

De podotherapeut kan de aanwezigheid van complicaties bij u in kaart brengen, en u daarbij horende adviezen mbt schoenen en zelfzorg geven. De podotherapeut slelt een behandelplan op voor de pedicure om er op deze manier voor te zorgen dat er voor u maatwerk pedicurezorg geleverd kan worden. Verder kunnen we indien er een ulcus aan de voet aanwezig is deze verzorgen. De diabetes podotherapeut is op de hoogte van het ziektebeeld Diabetes Mellitus en alle recente ontwikkelingen op het gebied van behandeltechnieken en producten voor een goede wondzorg. Hierbij wordt nauw samengewerkt met huisartsen, praktijkondersteuners van de huisartsen (POH) diabetesverpleegkundigen uit het ziekenhuis en wondexperts van ECW. (Expertisecentrum Wondzorg). Maar ook orthopedisch schoenmakers zijn een belangrijke schakel in deze zorg. Meer over de ketenzorg voor de diabeten leest u in Ketenzorg voor mensen met Diabetes Mellitus.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.