Reumatische voeten behandelen

Heeft u last van reumatische klachten? Dan kunt u hier in het dagelijks leven veel hinder van ondervinden, bijvoorbeeld bij het lopen. De podotherapeuten van Wervenschot Podotherapie zijn zeer ervaren in de behandeling van reumatische voeten. Met behulp van adviezen, behandelmethoden en hulpmiddelen kunnen wij uw klachten verminderen, zodat wij u weer in beweging brengen. Lees er hier meer informatie over.

 

Meestal ervaart een reuma patiënt pijn en stijfheid in gewrichten. Dit kan zijn bij het staan en lopen maar ook in rust. Dit gaat vaak gepaard met vermoeidheidsklachten. De pijn, stijfheid en vermoeidheid kan er voor zorgen dat mensen met reuma minder gaan bewegen. Door de reuma gaan de gewrichten vervormen, dit kan ervoor zorgen dat uw tenen scheef gaan groeien en er drukpunten op de voeten ontstaan waardoor schoenen niet goed meer aansluiten. De voet gaat scheef staan en enkels kunnen overbelast raken, de voeten en enkels kunnen daardoor kunnen ook dik (oedemateus) worden

Reuma is een algemene verzamelnaam voor pijn in de gewrichten. Er zijn meer dan 200 soorten reuma bekend. De pijn kan gelokaliseerd zijn in de gewrichten maar ook in de pezen rondom een gewricht (weke delen reuma).

Artrose, misschien beter bekend als slijtage, is ook een vorm van reuma.

De klassieke reumatoïde artritis gaat gepaard met ontstekingen in de gewrichten

Bij artritis is het slijmvlies aan de binnenkant van het gewrichtskapsel ontstoken. Dit proces kan zich vanuit het gewricht uitbreiden naar de pees, de peesschede en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan het gewricht zelf beschadigd raken en de voetvorm veranderen. Hierdoor ontstaan vaak allerlei drukplekken op de voet met veel pijn en soms ontstekingen en wonden tot gevolg. De nieuwe generatie medicijnen tegen reuma bieden veel verlichting voor mensen met reuma en kunnen veel pijn voorkomen.

Waarom moet u naar ons toe komen?

In een vroeg stadium kan de podotherapeut inventariseren waar problemen te verwachten zijn en hierop inspelen door voorlichting te geven of een behandeling te starten. Vervelende klachten in een later stadium kunnen vaak voorkomen worden. En zijn er al klachten aanwezig zijn, kan de podotherapeut ook uitkomst bieden. Volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet altijd mogelijk, maar de behandeling kan wel veel verlichting geven.

Wat is reuma precies?

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Veelvoorkomende vormen van reuma zijn artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en de ziekte van Bechterew. Deze aandoeningen komen vaak voor en steeds meer mensen hebben dagelijks te maken met klachten als pijn, stijfheid en vermoeidheid. Dit heeft tot gevolg dat mensen minder bewegen en hierdoor steeds meer moeite krijgen met bewegen en lopen. Iedereen kan reuma krijgen en deze aandoening komt dan ook voor op elke leeftijd. De meeste vormen van reuma zijn te behandelen, maar niet te genezen.

Invloed op looppatroon, stand en lichaamshouding

Reuma kan invloed hebben op uw looppatroon, stand en lichaamshouding. Door de reuma worden gewrichten vervormd en dit kan leiden tot scheve tenen en drukpunten op de voeten. Door deze vervormingen en drukpunten kunnen uw schoenen knellen en niet meer goed aansluiten op uw voeten. De voet gaat scheef staan en enkels kunnen overbelast raken. Een veelvoorkomende klacht hierbij is dat de voeten en enkels dik worden, ook wel oedeem genoemd. Daarnaast worden er ook vaak pijnklachten ervaren, bijvoorbeeld pijn rondom de pezen en gewrichten (weke-delen-reuma).

Artrose en reumatoïde artritis

Veelvoorkomende vormen van reuma zijn artrose (slijtage) en reumatoïde artritis (ontstekingen in de gewrichten). Heeft u artrose, dan is het kraakbeen in uw gewrichten beschadigd. Dit komt het meest voor bij de gewrichten in de handen, voeten, knieën en heupen. Bij artritis is het gewrichtskapsel aan de binnenkant van het gewricht ontstoken. Dit proces kan zich vanuit het gewricht uitbreiden naar de pees, de peesschede en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan het gewricht zelf beschadigd raken en de vorm veranderen. Hierdoor ontstaan vaak allerlei drukplekken op de voet met veel pijn en soms ontstekingen en wonden tot gevolg. Medicijnen tegen reuma bieden veel verlichting voor mensen met reuma en kunnen veel pijn voorkomen.

Behandelplan op maat

Heeft u reuma en ervaart u klachten aan uw bewegingsapparaat of uw voeten? Aarzel niet en schakel de hulp in van een podotherapeut van Wervenschot Podotherapie. In een vroeg stadium kunnen onze podotherapeuten uw problemen en pijnklachten inventariseren. Vervolgens stellen ze een behandelplan op maat samen, bestaande uit adviezen, behandelmethoden en hulpmiddelen. Door tijdige signalering en behandeling kunnen vervelende klachten in een later stadium voorkomen worden. Ervaart u al klachten, dan kan de behandeling door onze podotherapeuten of medisch pedicures voor verlichting zorgen.

Plan een afspraak in

Laat uw reumatische voeten behandelen door Wervenschot Podotherapie. Plan vandaag nog aan afspraak met ons in, en wij ontvangen u graag voor een consultgesprek op één van onze acht locaties in Breda, Oosterhout Rijsbergen, Ulvenhout of Zundert. Tijdens deze consultafspraak brengen wij uw klachten of problemen in kaart. Aan de hand hiervan stellen wij een individueel behandelplan op.

Voor behandeling bij Wervenschot Podotherapie heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.