Een aanhangsel aan het hielbot

Hielspoor

   

Vaak is er een scherpe  pijnplek onder uw hiel met 1 vinger aan te wijzen. Soms straalt deze uit met een zeurende pijn vanuit de hak naar de rest van de voet.
 

 

 

Aan het hielbeen gaat een extra stukje bot groeien in de vorm van een doorn. Onder de voet loopt een belangrijke peesplaat. Deze hecht aan op de onderzijde van het hielbeen. De vorming van de doorn is vaak juist ter plekke van die aanhechting. Een klassiek hielspoor is met een röntgenfoto aan te tonen. Als er op een röntgenfoto geen hielspoor te zien is, maar er toch pijn is in de regio, is er waarschijnlijk sprake van een irritatie van de peesplaat onder de voet. Soms kan overmatige rek van de aanhechting van de peesplaat aan de hiel oorzaak zijn van het ontstaan van een hielspoor. Deze overmatige rek kan weer een gevolg zijn van een verkeerde voetstand of functie.

Waarom moet u naar ons toe komen?

De therapie is erop gericht het pijnlijke hielspoor drukvrij te leggen. Dit kan door middel van een zool met een uitsparing  ter plekke van de pijnplek. Als ook de voetstand of voetfunctie verstoord kunnen we deze corrigeren en direct het hielspoor drukvrij leggen.

Wat is Hielspoor

Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan en lopen. Het hielbeen vormt een onderdeel van het enkelgewricht en draagt veel lichaamsgewicht.

Bij klachten aan het hielbeen kan daardoor ook de functie van de enkel verminderen. Dit kan leiden tot bewegingsbeperkingen van de voet bij het lopen.

De hiel kan op verschillende plaatsen pijn geven, maar meestal is dit aan de onderzijde van de hiel of aan de achterzijde van de hiel.

Een veel voorkomende klacht aan de onderzijde van de hiel is hielspoor.

Hielspoor

Een hielspoor is een doornvormige uitgroei van botweefsel aan het hielbeen. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat (welke onder de voetboog loopt) zijn aanhechting heeft op het hielbeen. De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.
Een hielspoor is een doornvormige uitgroei van botweefsel aan het hielbeen en bevindt zich vaak daar waar de peesplaat (welke onder de voetboog loopt) zijn aanhechting heeft op het hielbeen.

Een hielspoor kun je met röntgenfoto’s aantonen. Indien er op de röntgenfoto geen afwijkingen te vinden zijn dan is er eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat.

De hiel kan op verschillende plaatsen pijn geven, maar meestal is dit aan de onderzijde van de hiel of aan de achterzijde van de hiel.

Hielspoor en Podotherapie

Door het doen van een lichamelijk onderzoek kan de podotherapeut beoordelen of er sprake is van hielspoorklachten. Ook wordt er beoordeeld of de voetstand en functie oorzaak van de klachten kunnen zijn

Door het maken van podotherapeutische inlays kun je de voetstand en functie verbeteren. De peesplaat kan ontlast worden en een eventueel hielspoor drukvrij gelegd worden.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.