Peesplaatonsteking

De ontsteking van de peesplaat onder de voet wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd.

Ook hier is er sprake van een scherpe pijn aan de binnenzijde van het hielbeen vooral bij het staan en lopen. Deze pijn kan uitstralend tot aan de tenen met een zeurend gevoel. Ook kan de voet stijf zijn en kunnen er typisch voor peesklachten starpijnen aanwezig zijn na een periode van rust.

De oorzaak van een irritatie, of beter nog een overbelasting van de peesplaat onder de voet, is vaak een verkeerde stand van het hielbeen. Hierdoor ontstaat een verkeerd looppatroon en wordt er te hard aan de peesplaat onder de voet getrokken. De aanhechting van deze pees aan de hiel is erg kwetsbaar en kan snel gaan irriteren. Soms gaat deze klacht gepaard met hielspoorvorming.

Waarom moet u naar ons toe komen?

Het is zaak de voetstand te corrigeren en de rek op de peesplaat te reduceren. Vaak kan dit met behulp van een corrigerende zool. Als er ook een hielspoor aanwezig is kunnen we dit drukvrij leggen. Soms is de pijn erg hevig en kiezen we ervoor de voet te tapen of de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Deze behandelt de peesplaat plaatselijk en wij kijken naar de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Dit om recidief te voorkomen. Vaak wordt er ook een schoenadvies gegeven, omdat een goede schoen ook voor een betere stabiliteit kan zorgen.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.