Klauw- of hamertenen

  

Een hamerteen kan pijnklachten geven maar dat hoeft niet. Soms zijn de tenen dusdanig krom dat ze tegen de bovenzijde van de schoen drukken en kan dat pijnklachten geven. Soms valt alleen de afwijkende vorm op.

Hamertenen of klauwtenen zijn tenen, waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. Meestal ontstaat dit door een verstoord evenwicht tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld verkeerde schoenen, reuma of slijtage in de gewrichten, Maar ook een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon kunnen de oorzaak zijn. Een hamerteen kan flexibel of verstijfd zijn. Wanneer de teengewrichten met de hand gestrekt kunnen worden spreek je over flexibele hamertenen. Deze geven meestal minder pijnklachten. De verstijfde of rigide hamerteen kan dus niet met de hand gestrekt worden. Deze geven vaak ook meer pijnklachten. Op hamertenen kunnen door druk van de schoen vaak pijnlijke likdoorns ontstaan. Door de afwijkende vorm van de tenen wordt de voorvoet verkeerd belast en kan deze ook klachten gaan geven. Eelt of likdoorns kunnen ook onder de voorvoet ontstaan.

Waarom moet u naar ons toe komen?

Wat de podotherapeut voor u kan doen is afhankelijk van het feit of uw hamertenen stijf of soepel zijn. Soepele hamertenen kunnen gecorrigeerd worden. Dit kan als de voetstand of het looppatroon afwijkt met een podotherapeutische zool welke ook de tenen strekt, of als de voetstand verder niet erg afwijkend is met een soepele siliconen orthese. Deze heeft een strekkende werking van de tenen.

Een stijve hamerteen kan niet gecorrigeerd worden omdat de teen niet meer gestrekt kan worden. Vaak gaan we dan over tot het beschermen van de teen tegen overmatige druk van de schoen. Dit kan ook met een siliconen orthese. Deze strekt de teen dan niet maar werkt drukverlagend. Is ook de voorvoet pijnlijk dan kunnen we dit combineren met podotherapeutische zolen. De medisch pedicure kan overmatige eeltvorming en likdoorn verwijderen, en ook een schoenadvies kan bij hamertenen erg zinvol zijn.

Maak een afspraak bij een podotherapeut bij u in de buurt. 
Of stel eerst gewoon even wat vragen.